Project Description

Lycium barbarum

Οικογένεια: Solanaceae
Κοινό όνομα: Γκότζι Μπέρι, (το Μούρο της ευτυχίας)

Φυλλοβόλος, πολυετής θάμνος που φτάνει μέχρι και τα 4 μέτρα σε ύψος. Αντέχει σε θερμοκρασίες απο -20ºC εως 40ºC και η ανάπτυξή του ευδοκιμεί σε αργιλώδη, άγονα, αμμώδη ή και αλκαλικά αλλά με καλή στράγγιση εδάφη. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και δεν έχει ανάγκη απο συχνα ποτίσματα.
Την περίοδο άνθισής του, Ιούνιο- Αύγουστο, εμφανιζονται μωβ άνθη πλάτους 1-2 cm τα οποία είναι ερμαφρόδιτα και η επικονοίαση πραγματοποιείται με τις μέλισσες. Το κλάδεμα γίνεται μετά το πέρας της καρποφορίας του, η οποία συνήθως εμφανίζεται μετά τον τρίτο χρόνο κατά την περίοδο Σεπτέμβρη – Δεκέμβρη.
Ο καρπός του (μούρο) είναι σε πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, τρυφερός και τρώγεται νωπός μόνο λίγη ώρα μετά την συλλογή του λόγω του οτι οξειδώνεται πολύ εύκολα.

  • Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών
  • Εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και βοηθάει την κυκλοφορία του
  • Βοηθάει στην διατήρηση και βελτίωση της όρασης
  • Ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας
  • Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
  • Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης
  • Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες
  • Βοηθάει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και καταπολεμάει το στρες
  • Ενισχύει τη μνήμη και καταπολεμά την αυπνία
  • Κατάλληλο για διαβητικούς και εγκύους
  • Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες (11%), υδατάνθρακες, λιπαρά και διατροφικές ίνες
  • Πηγή βιταμινών όπως βήτα-καροτίνη (περισσότερη και απο το καρότο), βιταμίνη C (500 φορές περισσότερη απο το πορτοκάλι), βιταμίνη Β1, Β2, Β6, Βιταμίνη Ε (σπάνιο για φρούτα)
  • Περιέχει 18 αμινοξέα (περισσότερα και απο τη γύρη των μελισσών) εκ των οποίων τα 8 θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό
  • 21 ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο, σίδηρο (περισσότερο και απο το σπανάκι)
  • Περιέχει φυτοστερόλες όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη (Περιοριζει την αππορόφηση χοληστερίνης & συμβάλλει στην σεξουαλική ευρωστία)
  • Μεγάλη ποσότητα πολυσακχαριτών οι οποίοι συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γήρανσης.
  • Το πρώτο φρούτο που ξεπερνάει όλα τα άλλα σε περιεκτικότητα  αντιοξειδωτικών ουσιών. Το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το βατόμουρο 2,400 και το Γκότζι Μπέρυ 25,100
  • Περίεχει Βεταϊνη (αποτοξίνωση ήπατος & προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα)
  • Υψηλή περιεκτικότητα Λινελαικού οξέως -ωφέλιμο λιπαρό- (μείωση λίπους, μυική αντοχή, ενέργεια)
  • Είναι η πλουσιότερη πηγή καροτενοειδών

Το Γκότζι καταναλώνεται συνήθως σε χυμό, αποξηραμένο, είτε νωπό (μόνο αν καταναλωθεί μέσα σε λίγη ώρα)